Simlångsdalens Naturvårdsförening


Kvällsvandring i Porsbjär naturreservat

augusti 09, 2012 Av: Isak Kategori: Aktiviteter

Tisdagskvällen välkomnades med varma solstrålar som letat sig ner till naturreservatet Porsbjär. 21 natursuktande kamrater fanns på plats under ledning av Henrik Malm. På stigar bars vi fram genom växtligheten som lyste gult av myrlilja och doftade starkt av reservatets namngivare, porsen. Många var också nyfikna på den lokalt sällsynta gentsianan.

Vi tog oss först till Timglas brunn för att friska upp minnet om en del av den historia som vilar över området. Om slåtter som utfördes på myren, kor som betade här och inte minst den biologiska mångfalden som därmed givits utrymme och format Porsbjärs karaktäristiska landskapsbild.

Efter stunden vid brunnen pilade vi oss vidare mellan buskar och snår. Över vattentung mark och sedan fram till en magnifik vy. Myren bredde ut sig fältlikt framför träden medan solen fortsatte visa sin bästa sida. En underbar kväll trots att gentsianan tyvärr ännu inte hade slagit ut.

Fikapaus. Mackor, kex, äpple, kaffe. Ja fort gick det att ruska av sig tråkigheten med gentsianan, eller rent av glömma dess existens. Vi gick vidare. Över en spång. In i skogen och hemåt. På vägen hittade vi sileshår, en köttätande växt! Fascinerande och en bra inramning på tisdagskvällens vandring. Porsbjär levererade.

Skribent och fotograf: Isak Svedenman

Kommentarsfältet är stängt.